Vakantie CorfuVakantie KosVakantie KretaVakantie Rhodos


Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Griekenland is een land in Zuid-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlak.
Zakencultuur

Griekenland kan een interessante afzetmarkt zijn, maar het is geen gemakkelijk land om zaken mee te doen. Er is sprake van een grote mate van bureaucratie en ondoorzichtigheid, vooral bij de overheid, waardoor rekening moet worden gehouden met diverse vertragingen in het realiseren van bedrijfsplannen. Daarnaast zijn er ook culturele verschillen waar bij het zakendoen rekening mee moet worden gehouden. Door al deze factoren vereist de marktbenadering voorzichtigheid en een goede voorbereiding.

Bij het zakendoen is persoonlijk contact van doorslaggevend belang. Er moet een vertrouwensrelatie opgebouwd worden. Onderhandelingen duren vaak lang en vereisen veel geduld en doorzettingsvermogen. Het is van belang duidelijke afspraken te maken, vooral wat betreft levering en betaling.

De zakelijke correspondentie wordt over het algemeen in het Engels gevoerd. De talenkennis van Griekse zakenmensen is de laatste jaren aanmerkelijk vergroot. Sommigen onder hen zijn zeer goed opgeleid en hebben in het buitenland gestudeerd. Toch zijn er nog steeds zakenmensen die nauwelijks een vreemde taal beheersen. Het is daarom raadzaam bij belangrijke onderhandelingen gebruik te maken van een tolk/vertaler. Inlichtingen over tolk- en vertaaldiensten zijn verkrijgbaar bij het Griekse consulaat-generaal in Rotterdam en de Nederlandse ambassade in Athene.

De wijze van zakendoen is informeel. Griekse zakenmensen verwachten dat hun relatie op tijd op een afspraak komt. Maximaal een kwartier te laat, liefst met een goede reden, wordt wel getolereerd, maar u kunt het er beter niet op aan laten komen. Grieken gaan over het algemeen zelf minder punctueel met de tijd om. Dit geldt in de eerste plaats voor het beantwoorden van brieven. Het is gebruikelijk dat zowel bij het aankomen als bij het weggaan een hand wordt gegeven. Uitwisseling van visitekaartjes is ook gebruikelijk.
Correcte kleding is belangrijk. In de zomer voldoet lichte kleding in gedekte kleuren. In de winter kan men dezelfde kleding dragen als in Nederland.

De Griekse zakenman is een geboren onderhandelaar. Hij manoeuvreert voorzichtig en probeert, vaak door schade en schande wijs geworden, grote risico's te vermijden. Het zakelijke gesprek wordt meestal door een korte informele conversatie voorafgegaan. Sport is een zeer geliefd onderwerp. Gespreksonderwerpen die politiek gevoelig liggen, moeten worden vermeden. Enige kennis van het Grieks wordt bijzonder gewaardeerd en zorgt voor een ontspannen sfeer. Een zakelijk contact kan gemakkelijk leiden tot een informele ontmoeting, zeker als de relatie al enige tijd bestaat. Een restaurant is daarvoor bij uitstek geschikt. Hoewel de Griek graag buitenshuis eet, is gezelligheid belangrijker dan de exclusiviteit van de gerechten.

Bron: EVD-informatieMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer