Vakantie CorfuVakantie KosVakantie KretaVakantie Rhodos


Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Griekenland is een land in Zuid-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlak.
Reis en Verblijf

Reisdocumenten
Voor een verblijf in Griekenland is een geldig paspoort nodig. Een visum is niet vereist. Voor een verblijf dat langer duurt dan drie maanden moet een verblijfsvergunning worden aangevraagd.

Hotels en restaurants
Het aanbod van hotels in Griekenland is vrij groot, vooral in Athene en in Thessaloniki. In Athene liggen de meeste grote hotels in of vlakbij het zakencentrum(Syntagmaplein). Het Grieks Verkeersbureau beschikt over een volledige lijst van hotels. De prijzen van hotelkamers variŽren sterk, afhankelijk van het seizoen. De duurste en drukste maanden zijn juli en augustus. Voor een bezoek aan Thessaloniki gedurende de International Fair in september is het raadzaam ruim van tevoren een kamer te reserveren en voor vertrek de reservering te bevestigen.
De verscheidenheid aan lokale en buitenlandse restaurants is groot. Erg populair zijn de taverna's, waar simpele, maar kwalitatief goede maaltijden worden geserveerd, meestal grillspijzen. De prijzen variŽren sterk, maar zijn over het algemeen aanzienlijk lager dan in Nederland. Restaurants zijn vaak tot ver na middernacht geopend. Het is dan ook niet ongebruikelijk om pas om tien uur 's avonds te gaan eten. Hoewel de prijzen in de horecasector vrijwel altijd inclusief bediening zijn, wordt het geven van een fooi zeer gewaardeerd. Het is gebruikelijk een fooi van ongeveer 10 procent op tafel achter te laten.
 
Vervoer
De KLM vliegt dagelijks tussen Amsterdam en Athene. Vanuit Athene bestaan er ook goede luchtverbindingen met de andere belangrijke steden en een groot aantal eilanden.
In de grote steden wordt veelvuldig gebruikgemaakt van taxi's. Deze zijn naar Europese maatstaven goedkoop. Hoewel een taxi ook telefonisch kan worden besteld, is het gebruikelijk er een op straat aan te houden. In het spitsuur kan het moeilijk zijn om een taxi te krijgen. U moet zich niet verbazen als de chauffeur gedurende de rit stopt om meer passagiers mee te nemen. Iedere passagier betaalt overigens de volle ritprijs.
Vanaf de luchthaven in Athene, 'Eleftherios Venizelos', is het mogelijk om met de metro binnen dertig minuten naar het centrum van de stad te reizen. In Athene zijn momenteel drie metrolijnen in gebruik. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van twee lijnen, maar deze zijn nog niet helemaal klaar. Bovendien zijn er plannen voor een vierde lijn, met twintig nieuwe metrostations. Thessaloniki heeft nog geen metro, maar daar wordt hard aan gewerkt.
Daarnaast zijn er goede bus- en treinverbindingen. Vooral het treinvervoer is de laatste jaren gemoderniseerd; reeds bestaande trajecten zijn vernieuwd en nieuwe spoorlijnen zijn in gebruik genomen.

Telefoon
Het zend- en ontvangstbereik van het gsm-netwerk is goed in de grotere steden en op de grotere eilanden. Op het platteland, de kleine eilanden en in de Griekse territoriale wateren kan de ontvangst minder zijn.
Buiten de grote steden is het aantal vaste telefoons vrij beperkt. Om dit te verhelpen heeft het Griekse telecommunicatiebedrijf OTE tot in de kleinste dorpen eigen telefoonkantoren.
Ook zijn er redelijk veel telefooncellen. In het merendeel kan uitsluitend met behulp van een telefoonkaart gebeld worden. Het is raadzaam deze aan te schaffenin een kiosk of bij een OTE-kantoor.
Er zijn in Griekenland aanzienlijk meer storingen dan in Nederland, maar de kwaliteit van het telefoonverkeer tussen beide landen is over het algemeen redelijk.

Feestdagen
Vaste officiŽle feestdagen in2009:

1 januari

Nieuwjaar

6 januari

Driekoningen

2 maart

'Clean Monday', Asmaandag of 'Kouloma' (eerste dag van de vastentijd van de Grieks-orthodoxe kerk)

25 maart

Onafhankelijkheidsdag ('Tou evangelismou')

17 april

Goede vrijdag (Grieks-orthodox)

19-20 april

Pasen (Grieks-orthodox)

1 mei

Dag van de Arbeid

15 augustus

Maria-Hemelvaart

28 oktober

Nationale feestdag (Ochi-dag)

25-26 december

Kerstmis


Asmaandag 'Kouloma' en de Griekse paas- en pinksterperiode vallen over het algemeen niet samen met de Nederlandse. Deze veranderlijke feestdagen worden volgens de Grieks-orthodoxe kalender gevierd.

Vakantieperiodes
Grieks-orthodox Pasen is voor de Grieken het belangrijkste religieuze feest. De periode daaromheen is dan ook niet geschikt voor het maken van afspraken. Hetzelfde geldt voor Kerstmis en de maanden juli en augustus. De meeste Grieken zijn in de maand augustus met vakantie.

Openingstijden
De openingstijden van winkels en kantoren in Griekenland lopen behoorlijk uiteen. Er bestaan grote verschillen tussen de hoofdstad Athene en de overige steden. Het is dan ook aan te raden de openingstijden vooraf te controleren. Daarbij moet u er wel rekening mee houden dat gedurende de siŽsta, vooral in de zomermaanden, veel winkels en kantoren gesloten zijn. In het algemeen gelden de volgende openingstijden:

  • bedrijven: 8.00-16.00 uur of 9.00-17.00 uur (maandag tot en met vrijdag);
  • winkels (groot Athene): 9.00-15.00 uur (maandag, woensdag en zaterdag), 9.00-13.30 uur en 17.30-20.30 uur (dinsdag, donderdag en vrijdag). Buiten de winkeltijden kunt u voor diverse kleine aankopen terecht bij de overal aanwezige kiosken ('periptero's');
  • banken: 7.30-15.00 uur (maandag tot en met vrijdag), voor het publiek: 8.00-14.00 uur (maandag tot en met vrijdag);
  • overheid: 7.30-15.00 uur (maandag tot en met vrijdag). Sommige overheidsŪnstellingen hebben vaste bezoektijden voor het publiek.

Tijdsverschil
In Griekenland is het gedurende het hele jaar een uur later dan in Nederland.

Maten en gewichten
In Griekenland hanteert men het metrieke stelsel. Voor het aangeven van grondoppervlakten wordt nog steeds een oude eenheid, de strťmma, gebruikt. Een strťmma is gelijk aan 1.000 m2 of 10 are.

Voltage
Het voltage is 220 volt.

Handelstalen
De belangrijkste handelstaal in Griekenland is het Engels en in mindere mate het Frans en het Duits. In sommige regio's (onder meer op de Ionische eilanden, Rhodos, Kos en Patras) wordt ook het Italiaans gebruikt. Buiten de grote steden spreekt men doorgaans weinig vreemde talen.

Munteenheid
Sinds 1 januari 2002 is de euro de officiŽle munteenheid van Griekenland.

Godsdienst
Van de Grieken is 98 procent Grieks-orthodox. De andere godsdienst van enig belang is de islam.

Bron: EVDMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer